Rennrapport 

Vi er så heldige å få en oppsummering etter rennene fra sportssjef Clas Brede Bråthen! 


PLANICA

Dette har vært en tøff dag for vår lille hoppfamilie. Vi har opplevde at en vi er veldig glad i har vært utsatt for en ekstremt dramatisk situasjon i hoppbakken. Foreløpig ser det ut som Daniel vil klare seg ganske bra. Han har gjennomgått alle vitale tester i dag og er lagt i kunstig koma og vil gjennomgå nye tester i morgen. Jeg skal forsøke å gjøre alt jeg kan for at Daniel skal føle seg trygg når de vekker han. Vi setter veldig pris på alle meldinger og medfølelse vi har fått, og får, i denne sammenhengen. Vi setter også veldig pris på den varmen og omtanken som resten av den internasjonale hoppfamilien gir oss. Jeg er stolt og imponert over hva utøverne våre presterte i dag, spesielt leverer Robert (7) og Johann (11) prestasjoner jeg beundrer dem for. Nå får vi bare håpe at vi i morgen kan formidle positive nyheter både fra hoppbakken både i Planica og Russland, og fra sykehuset.

Da er årets sesong ved veis ende. Og jeg skal oppsummere den grundigere for dere litt senere.  Men jeg må si jeg er fylt av Ydmykhet, Respekt, Glede og ikke minst Stolthet over hva norsk hoppsport har klart å oppnå denne sesongen. Slik jeg ser det nå er det så og si ingen ledd som ikke har klart å skape fremgang og vekst, det har vært en kontinuerlig søken etter løsninger og muligheter i en tid som alle skjønner har vært annerledes og krevende. I de, til tider, svært krevende situasjonen som har oppstått rundt oss har vi hele tide klart å stå sammen. Det føles godt. Jeg håper dere som følger oss også har hatt mange gode opplevelser. Mer kommer senere når refleksjonsevnen blir bedre.

- Clas Brede 


VM OBERSTDORF

Fredag

Robert Johansson der altså. Han henter frem sitt beste  når vi trenger det som mest. Denne gjengen er ekstremt flinke til å håndtere motgang, og jeg tror det handler om at vi bryr oss om hverandre og har fokus på det vi er her for, uansett hva som treffer oss. For litt under ett år siden måtte vi si opp og permittere veldig gode og trofaste medarbeidere, utøverne fikk svekket sin daglige oppfølging og de som var igjen måtte stå på enda mer. Det Robert klarte denne sølvmedaljen etter at Halvor dessverre ble syk, og alt det styret dette medførte gjør at denne sølvmedaljen har en liten smak av gull. Og til deg som støtter og følger oss. Takk skal du ha.

- Clas Brede


Onsdag

Takk til Maren for et idrettsøyeblikk jeg ikke hadde drømt om i mine villeste fantasier, i formiddag. Takk til mine kollegaer som er best når det stormer som mest, som alltid stoler på hverandre og "har hverandres rygg". Takk til sponsorer og laugsmedlemmer som gjør det mulig for oss å kjempe med de beste. Sammen klarer vi å gjøre dette og slik sett ivareta våre stolte tradisjoner som en av verdens viktigste hoppnasjoner. Jeg er ydmyk, stolt og glad i dag, og det håper jeg du er også.

-Clas Brede

 

Dessverre har Halvor fått påvist Covid 19 på testen i går. Halvor er selvfølgelig veldig lei seg for dette, men jeg opplever at han reflekterer rasjonelt og er ved ganske godt mot. Han har kun lette symptomer på selve sykdommen. Vi har ingen indikasjoner på hvor smitten kommer i fra og tester hele vårt apparat igjen i dag og i morgen. Jentene som skal hoppe tidenes første storbakke VM testet på nytt sent i går kveld, og alle har fått svar om at de er negative. Tilbakemeldinger vi får fra arrangører og lokale myndigheter går på at de alle kan stille i konkurransen. Vi følger alle protokoller og føringer vi får fra lokale myndigheter, og øvrig medisinsk personell tilgjengelig for oss. Dette er selvfølgelig leit, men også dette må takles slik vi har forberedt oss på å takle det.

-Clas Brede


Søndag

Dagens sølvmedalje er et godt tegn på hvor sterkt vi står som hoppnasjon. Vi stiller med 4 løpere som alle gjør gode skihopp, men ikke tar ut maks av hva vi vet de er gode for nå. Vi blir slått av Tyskland hvor 2 utøvere presterer langt over det nivået vi har sett fra disse jentene før i år. Da gratulerer vi dem med et velfortjent gull og gleder oss over en sterk sølvmedalje, som betyr mye for vårt miljø. Nå skal vi over i stor bakke og håper å ta ut enda mer av potensialet der.

-Clas Brede


Lørdag

På en dag hvor Halvor ikke klarer å ta ut sine beste hopp, og ingen av de andre gutta heller klarer det, må vi bare gratulere Polen, Tyskland og Slovenia med fortjente medaljer. Jobben vår nå blir å bruke tiden frem til i morgen på en måte som gjør at våre utøvere i mix team konkurransen klarer det vi ikke klarte i dag. I dag var det enkle tekniske feil som gjorde at vi ikke er fornøyd, det kan vi rette opp til i  morgen. Det blir spennende.

-Clas Brede


Fredag

At vi i dag tar bronse med et lag som ikke helt klarer å ta ut det de er gode for sier det meste om hvor langt vi har kommet med vår jentesatsing. Vi må ikke glemme at Eirin ble skadet rett før mesterskapet, og da var hun vår beste utøver. De færreste nasjoner ville vært med å kjempe helt der oppe om de var i samme situasjon. Dagens klart mest positive beholdning var Thea sin debut i lagkonkurranse i VM, meget sterk av junioren vår. Gutta leverte også ensolid kvalifisering.

-Clas Brede


Torsdag

Maren Lundby viser nok en gang en klasse som gjør at hun fortjener tittelen "tidenes beste norske skihopper". Hun tar frem sitt aller beste når det gjelder som mest, igjen. De andre jentene leverer også på et nivå som gjør at dette rennet fremstår som et av de beste i norsk VM historie. 


Onsdag

Dagens kvalifisering ga oss ganske gode svar på hva våre utøvere må gjøre for å være med å kjempe helt i toppen i morgen. Det virker som Silje og Anna fant ut av bakken i dag, mens Thea har hatt god kontroll fra start. Noe små justeringer for disse jentene så skal det være muligheter i morgen:

Maren sliter fortsatt litt med å få de svarene hun trenger får å  ta ut sitt potensiale, dette kommer både hun og trenerne til å jobbe godt med frem til i morgen, og vi håper å se sesongbeste av vår mest meritterte skihopper når rennet går.D

-Clas BredeRASNOV

Lørdag

Det ble en solid seier til Maren, Daniel, Silje og Halvor i dagens Mix konkurranse i Romania. Dette var en svært god generalprøve før VM.   Daniel og Silje har enkelthopp som er gode nok til å fighte om medaljer om de får til to. Hoppingen til Halvor virker sterk fortsatt. Maren tar gode steg i riktig retning og vi vet alle hva hun er god for. Nå er vi klare for VM og vi er i en posisjon som vi har jobbet hardt for å være i.

-Clas Brede


Fredag

Silje står for nok en pallplass med sin flotte 2. plass i dag. Når hun klarer to av sine beste hopp ender hun nok et hakk høyere på pallen, og utviklingen inn mot VM er jo riktig så bra. Det er den for Maren også, med nok en fin 5. plass og et veldig godt andre hopp. Daniel ble vår beste på herresiden meden fin 6. plass. Dessverre ble Halvor disket fordi det ble funnet avvik ved kontrollmåling etter siste hoppet. Dette er veldig kjedelig for Halvor, men det vil bli rette opp til i morgen. Heldigvis tapte ikke Halvor noe i sammendraget da også Markus Eisenbichler led samme skjebne i dag. Vi får bare riste det av oss og være klare til  morgendagens Mixed Team.

-Clas Brede


Torsdag

Silje tok nok en sterk 3. plass i dagens WC renn i Rasnov, Maren fulgte opp med å bli nr. 6 mens vår nybakte juniorverdensmester Thea Minyan Bjørseth gjorde karrierebeste med 8. plass (lå som nr. 2 etter første hoppet). Vi har et sterkt lag som presterer gode resultater uten at noen av våre klarer å ta ut2 topphopp. Vi håper noen få justeringer gjennom helgen gjør at vi kan reise inn i VM med litt ekstra trygghet og selvtillit. 

Gutta leverte også solid på dagens trening og prolog hvor Halvor ble nr. 2.

-Clas BredeZAKOPANE

Søndag

Halvor har nå tangert Roar Ljøkelsøy med 11 WC seiere, et par til nå så er han på nivå med Maren Lundby sin beste sesong. Laginnsatsen er formidabel med Robert 3, Marius 4, Daniel 7 og Johann 11. Det er vanskelig å sett ord på hvor gledelig dette er for oss som har jobbet så lenge for at noe slik skulle skje. Det er trist å tenke på at dette skal vi ikke få lov til å vise frem i Norge denne sesongen. Heldigvis gjør så og si alle andre hoppnasjoner alt som står i deres makt for at vi skal kunne skape disse resultatene. Tusen takk til dem.


Lørdag

Marius LIndvik leverer et solid sistehopp og ender på en meget sterk 3. plass. På en dag hvor Halvor viser menneskelige tendenser og ikke tar ut sitt aller beste i siste hoppet er det godt å se at vi også har andre hoppere som tar ut topphopp. Laget vårt i dag leverer meget sterkt med 4 stk. topp 9, Daniel 6, Halvor 7 og Robert 9. Johann var også sterk i andrehoppet og vi håper han kan bygge videre på dette i morgen.


- Clas Brede


 Klingenthal

Søndag

Halvor tar nok en imponerende seier og leder nå WC sammenlagt med over 400 poeng. Dagens renn kunne by på veldig mange flotte og lange skihopp, og at Halvor klarte å dra dette i land var stort. Også veldig sterkt av Robert på 4. 

Lørdag

Det Halvor har gjort til nå denne sesongen er på nivå med det beste jeg har sett av Matti Nykänen, Gregor Schlierenzauer og Maren Lundby tidligere. Det at vi skulle få en norsk herrehopper på dette nivået hadde jeg neste gitt opp å håpe på (men ikke helt). Det er neste litt uvirkelig. Selv Bjørn Wirkola lar seg imponere over dette nivået, og det sier vel sitt.

- Clas Brede


Hinzenbach

Søndag

Silje tok nok en flott pallplass og Maren endte nok engang på en sterk 5 plass. Dessverre endte rennet med fall for Eirin og vi frykter at sesongen kan være kjørt for hennes del. Hun blir nå undersøkt på sykehus i Linz og vi tar dette steg for steg videre. Vi har et godt medisinsk støtteapparat hjemme i Norge og er sikre på at hun vil bli tatt godt hånd om, uansett hva slags skadeomfang dette dreier seg om. Gjennom mange år har vi også lært oss å takle slike situasjoner, og skal komme oss igjennom dette også.

Lørdag

Jentene våre fortsetter også å levere pallplasser  hele veien, og i dag er det Silje som tar tredjeplassen, med en svært gledelig 5 plass til Maren, som var veldig god i andre omgang.  Vi får bare fortsette å jobbe på fremover og gleder oss til morgendagen både i Hinzenbach og i Klingenthal.

- Clas Brede


Fredag

Eirin ender på pallen igjen med tredjeplass i dagens renn i Hinzenbach. Dette er nok en dokumentasjon på hennes meget oppsiktsvekkende fremgang. Silje ender på en meget sterkt 8. plass i dag, med lånte ski, som er mye kortere enn hva hun normalt hopper med som følge av at skiene hennes, skiene til Thea, skiene til Anna og skiene til Maren ikke kom frem sammen med utøverne.  I morgen stiller alle våre utøvere med sitt eget utstyr, noe vi tror kan bidra tilenda bedre resultater i morgen. Jentene fortsetter å levere meget bra.

- Clas Brede


WILLINGEN

Søndag

Halvor skriver seg inn i historiebøkene når han i dag tar sin 8. WC seier i samme sesong (og vi er vel omtrent halvveis). Det ble et svært krevende rennhvor spesielt Halvor og Daniel viser høyt nivå, spesielt mentalt. Jeg er ganske sikker på at det er det sterke interne miljøet som gjør det mulig å levere helg etter helg, i forskjellige bakker og under krevende forhold. Halvor er nok mest sannsynlig den eneste herrehopperen, fra Norge, som har klart å komme opp på det best nivået Maren Lundby har vist. Vi gleder oss også stort over at Silje tok sin andre pallplass på rad etter veldig god hopping. Når hun klarer å sette skikkelig nedslag i begge hoppene tror jeg hun blir vanskelig å slå i store bakker. Vi får suge litt på karamellen nå, og starte jobben mot nye utfordringer neste helg så fort som mulig.

- Clas Brede

Lørdag

Nok en dag med resultater som til de grader gleder norske hopphjerter. Det nivået som nå leveres av våre jenter og gutter tror jeg ikke vi har hatt tidligere. Dette er et resultat av et miljø som bare har blitt enda sterkere og enda mer sammensveiset som følge av krevende tider. Det føles så utrolig godt, spesielt når vi vet at du som følger så godt med også gleder deg over dette. Vi skal fortsette å jobbe knallhardt for å skape nye dager som dette, kanskje allerede i morgen.

- Clas Brede


Fredag

Dagen kvalifisering for gutta endte med 2. plass til Halvor, og 4. på Daniel. Alt i alt en oppløftende dag hoppmessig for våre utøver som samtlige er i gode prosesser. Willingen er en bakke våre utøvere har gode relasjoner til, og de gleder seg alle til å hoppe der. Den har en profil som gjør at det oppleves litt som skiflyging.Neustadt

Jenten våre hoppet en treningsomgang i Neustad i dag før været satte en stopper for videre trening og kvalifisering, som er utsatt til i morgen kl. 1215. Dette er den største bakken jenten noen gang har hoppet renn i. I den ene omgangen som ble gjennomført endte Eirin på  4. Marenpå 5. og Silje på 4. Vi ser frem mot nok en spennende hopphelg.

- Clas BredeLAHTI

Søndag

Robert Johansson tar en meget fortjent seier her i Lahti, og er slik sett med å vise hvilken styrke vi har i vårt lag.

Siste hoppet til Halvor i tåka heri denne gamle ærverdige storbakken er noe av det mest sinnsyke jeg har sett. Det er helt klart at når han tar ut sine beste hopp så er han i en egen klasse. Veldig gledelig fremgang for Daniel, Johann og Thomas også.

-Clas Brede


Lørdag

En hoppdag av de helt sjeldene avsluttes med et spennende renn i Lahti hvor våre gutter vinner foran Polen. Vi har veldig gode enkelthopp av Halvor (1. omg) og Robert (begge omganger), men fortsatt litt å gå på totalt. Uansett er vi særs fornøyd  med dagen og gleder oss veldig til morgendagen.

-Clas BredeLJUBNO

Søndag

Eirin Maria Kvandal vinner sitt første WC renn i sin andre start. Dette hører med til de litt mer sensasjonelle opplevelsene jeg har vært med på.  At resultatene i NM sa mer om hoppingen og kapasiteten til Eirin enn formen til de andre jentene er vel nå hevet over det meste av tvil. Maren 5, Thea 8, Anna Odine 13 og Silje 15 vitner om et sterkt lag. Dette var en fantastisk helg for jentene våre, og det bidrar nok til at enda flere kommer til å ønske å starte med denne flotte idretten.

-Clas Brede


Lørdag

Jentene våre ender på en meget sterk andreplass i dagens lagkonkurranse. Dette er tidenes beste resultat for vår del. Om Eirin hadde klart å holde seg på beina på sitt fantastiske sistehopp på hele 95 meter kunne vi muligens også tatt seieren. Men vi gleder oss stort over å ha klart å utvikle et helt lag som nå er å regne med i denne typen konkurranser.  Blir spennende å se hvordan de følger opp i morgendagens individuelle renn.

-Clas Brede


Kvalikk

Silje vant dagens kvalifisering i Ljubno, Maren ble 4, Eirin Maria 11, Thea 12 og Anna Odine 18. Vi føler oss trygge på at laget i morgendagens lagkonkurranse, som består av våre 4 beste fra i dag, er det beste vi noensinne har stilt med i en lagkonkurranse for kvinner. Spesielt tror vi at vi blir ytterligere styrket når Eirin i morgen får sine egne ski, som ble ikke kom frem i tide til dagens trening. Det er 13 lag til start i morgen, og det må vi mange år tilbake i tid før vi finner i et WC renn for menn. Vi er spente og gleder oss. I Lahti blåste alt bort i dag og vi tar ut laget i morgen etter treningen.


-Clas Brede


NM GRANÅSEN 

Dagens NM i storbakke i Granåsen viser med all mulig tydelighet hva som er styrken i norsk hoppsport. Det er veldig mange gode unge utøvere som satser hardt på å komme igjennom det trange nåløyet det er å få representere Norge i CoC eller WC. Eirin Maria Kvandal utklasser resten av feltet i jenteklassen, og jeg tenker det sier mer om hennes hopping og kapasitet enn om formen til de andre, mye mer meriterte jentene. Anders Ladehaug vinner herreklasse ved å gjøre to hopp som det virkelig står respekt av. Mange av utøverne vi fikk se mye av i dag kommer til å bidra til spennende opplevelser for alle som er glad i denne idretten i årene som kommer.

- Clas Brede


ZAKOPANE! 

Søndag

Nok en stor dag for alle som bryr seg om Norsk Hoppsport. Nok en gang viser denne gjengen styrke ved å ta ut det jeg vil betegne som ekstraordinære prestasjoner, etter det vi har opplevd som en ganske krevende weekend. Nysgjerrighet, ydmykhet og høy arbeidsmoral preger miljøet vårt og det gir åpenbart gode resultater. Hoppingen til Marius og Robert i dag er meget sterk slik jeg vurderer det, og nok engang skjer dette i ganske sterk bakvind, som vi har slitt mye med tidligere. Vi får bare jobbe på videre og satse på at det blir flere gode weekender. Heldigvis ser det ut at vi har funnet ut av fartsproblemene til Halvor også.


Lørdag

Med 4 gode hopp av totalt 8, ender vi på en sterk  tredjeplass. Det, og det faktum at vi var best i andre omgang, gleder vi oss over. Marius var nok en av dagens aller beste hoppere og kan definitivt være med å kjempe i morgen. Halvor har fortsatt alt for dårlig fart, uten at vi har gode svar på hvorfor. Men vi fortsette å jobbe med og finne en løsning på dette slik at han får bedre uttelling for den gode tekniske hoppingen han faktisk gjør. Vi ser frem mot nok en spennende konkurranse her i morgen.


Tusen takk til Clas Brede for fin oppsummering!